Astronomia accesible

He col·laborat en el desenvolupament de diferents materials per apropar l’astronomia a persones amb discapacitat:

  • Cielo táctil Semiesfera tàctil amb les principals constel·lacions. Aquesta semiesfera s’integra dins el show de planetari “El cel a les teues mans“, dissenyat especialment per a persones cegues o amb discapacitat visual. El programa utilitza una banda sonora de set canals per assenyalar a la cúpula el lloc on estan sent projectades les constel·lacions. Alhora, un dels dos narradors va guiant l’usuari per la semiesfera tàctil on es troben les constel·lacions en relleu. La semiesfera ha estat escollida per formar part del Llegat de l’Any Internacional de l’Astronomia que es conserva al Museu de Ciències de Londres.
  • Luna táctilLluna tàctil 3D. El projecte “Tocar la Lluna” va consistir en el disseny i producció d’un model tàctil de la Lluna, usant com a base les dades d’altitud lunars obtinguts per la sonda Clementine de NASA, per ser utilitzat en activitats de divulgació, exposicions en museus i espectacles de planetari, adreçats especialment a públic invident. Vam desenvolupar un model en 3D per ordinador, una esfera de 20 cm de diàmetre, representant la superfície lunar simplificada, amb els principals mars i cràters marcats en braille amb una lletra identificativa, per a impressores 3D. La Lluna va acompanyada d’un document en braille amb els noms dels accidents corresponents a cada lletra. El prototip ha siegut provat per persones cegues de tot el món, des de Puerto Rico, Argentina o Brasil, fins a l’Índia. Una copia es pot trobar on-line en el Digital Museum of Planetary Mapping
  • DSC_0318_smallKit d’activitats. Després de desenvolupar i provar diferents materials educatius al llarg d’anys, hem fet una selecció de materials educatius tàctils d’astronomia per crear un kit. Hem produït 30 kits per al projecte “A Touch of The Universe”, dins el marc de Disseny Universal d’Aprenentatge, distribuint-los entre educadors i professors en països en desenvolupament d’Amèrica, Àsia i Àfrica.
  • Marte táctilMart tàctil 3D. Seguint la línia de la Lluna tàctil, vam crear un prototip 3D de Mart prenent com a base les dades d’altitud marciana obtingudes per la sonda Mars Express de l’ESA. Aquest prototip es va presentar al concurs de ESA “Space Apps Challenge 2013“, resultant el guanyador de la fase espanyola del concurs.

Per saber-ne més: